آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.7 / 5. تعداد رای‌ها 3

هنوز امتیازی ثبت نشده

ساخت کابینت آشپزخانه؛ طراحی و بازسازی آشپزخانه

اجرای ایده هایی ناب در دکوراسیون داخلی و طراحی آشپزخانۀ شما

ساخت کابینت آشپزخانه چگونه صورت می‌گیرد؟

به طور کلی ساخت کابینت شامل دو مرحله اصلی می‌شود؛ مرحله طراحی و ساخت کابینت و مرحله دوم نصب و اجرای کابینت در آشپزخانه، که هر دو مورد جز اجرای دکوراسیون داخلی است.

مرحله ساخت کابینت

به طور کلی مرحله طراحی و ساخت کابینت شامل موارد زیر هستند:

  • طرح اولیه (پیش طرح)
  • اندازه‌برداری برای اجرای طراحی و ساخت دقیق
  • طراحی
  • انتخاب نوع مصالح مصرفی
  • محاسبه اندازه‌های برش کاری
  • اجرای برش کاری
  • عملیات لبه چسبانی
  • شیار زدن
  • سوراخ زنی
  • مونتاژ کاری و در آخر حمل و نقل کابینت

طرح اولیه (پیش طرح)

پیش طراحی کابینت آشپزخانه معمولاً برای نشان دادن منظره نهایی از فضای طراحی شده در ذهن مشتری ارائه می‌شود. در واقع طراح دکوراسیون داخلی، از این طریق توضیحاتی در مورد فضای کلی و چگونگی قرار گرفتن کابینت‌ها می‌دهد و سلیقه و نظرات مشتری را در طرح اصلی پیاده می‌کند.

اندازه‌برداری برای اجرای کابینت

در این مرحله معمار با طراح کابینت باید از فضای موجود برای آشپزخانه دیدن کند. در واقع مکان‌هایی که باید کابینت برای آن‌ها ساخته شود را مشخص کرده و می‌کوشد که در اندازه‌گیری و جایگذاری مواردی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، ظرفشویی، هود و گاز به دقت عمل کند.

مثلاً برای تعیین محل گاز آشپزخانه، ابتدا نوع اجاق گاز را مشخص کرده و سپس مطابق با آن فضای مناسب را به اجاق گاز اختصاص می‌دهد. اگر گاز آشپزخانه از نوع صفحه‌ای است، صرفاً مقدار فضایی از سطح کابینت برای قرار دادن آن مشخص می‌شود و محیط زیر آن را به ساخت کابینت اختصاص می‌دهد.

اگر اجاق گاز از نوع اجاق‌های معمولی فردار باشد، به اندازه ۹۰سانتی‌متر جای خالی گذاشته می‌شود. محل قرار‌گیری اجاق باید با توجه به انشعابات لوله گاز و دودکش هود و برق مشخص شود. با توجه به نوع هود انتخاب شده، مشخص می‌شود که هود نیاز به کابینت دارد یا خیر. مقدار فضای لازم برای نصب هود از ۶۰سانتی‌متر تا ۹۰سانتی‌متر متغیر است. محل نصب لباسشویی با توجه به انشعابات لوله آب مشخص می‌گردد و فضایی به اندازه ۶۰ سانتی‌متر خالی گذاشته می‌شود. برای ظرف‌شویی نیز به اندازه لباسشویی فضا در نظر گرفته می‌شود. بعد از مشخص شدن جای یخچال، فضایی به ابعاد ۹۵ در ۱۸۰ سانتی‌متر به آن اختصاص داده می‌شود. تعیین محل سینک ظرفشویی نیز متناسب با انشعابات لوله انجام شده و بسته به مدل سینک، فضایی به ابعاد۶۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر به آن اختصاص داده می‌شود. سایر مکان‌های باقیمانده به اجرای کابینت‌ها، سوپرمارکت، کشو‌ها مطابق با طراحی مدرن یا طراحی مینیمال اختصاص داده می‌شوند.

پیشنهاد سفارش: خدمات طراحی و ساخت کمد دیواری

طراحی کابینت

در این مرحله از ساخت کابینت آشپزخانه مدرن با توجه به اندازه‌های گرفته شده، طرح اولیه به صورت دستی و یا با رایانه با کمک برنامه‌های Dmax، Catia3 ‌زده می‌شود. در طراحی آشپزخانه مواردی مانند طرح کابینت، رنگ کابینت آشپزخانه، نورپردازی، کانتر آشپزخانه یا جایگاه میز و صندلی، گل و گیاه و… در نظر گرفته می‌شود.

در طراحی اولیه انواع چیدمان کابینت آشپزخانه مانند کابینت آشپزخانه U شکل، کابینت آشپزخانه L شکل، کابینت آشپزخانه خطی و یا کابینت آشپزخانه موازی مشخص می‌شود. در واقع می‌توان کابینت‌ها را به صورت L شکل، U شکل، V شکل و یا راه‌رویی طراحی کرد. در پیش طرح، چیدمان کابینت‌ها باید به گونه‌ای باشد که اولاً شکیل و مستحکم بوده، ثانیا دسترسی به وسایل در کوتاه‌ترین زمان ممکن مقدور باشد. باید اصل مثلث آشپزخانه در نظر گرفته شود.

جالب است بدانید که طراحی اولیه انواع کابینت آشپزخانه بر اصل مثلثی خاصی رقم می‌خورد. مثلثی که سه وجه آن گویای کاربرد (بردار- بشور- بپز) است.

به بیان ساده‌تر سه راس مثلث جای یخچال، سینک و گاز در طراحی کابینت را نشان می‌دهند که هر کدام محل دپوی (ذخیره) مواد اولیه، محل آماده‌سازی و نهایتا عملیات پخت‌و‌پز مواد است. از آنجایی که کاربری آشپزخانه حول این سه اصل مهم می‌چرخد، نزدیکی آن‌ها به یکدیگر باعث تسهیل کار‌ها خواهد شد.

بعد از مشخص کردن مثلث درونی فضای آشپزخانه، طراح کابینت با توجه به فضای موجود، سبک زندگی مالک، سفارش مشتری و بودجه مورد نظر پیش طرح اولیه خود را ارائه می‌کند. در واقع این مرحله جایی است که یک معمار یا طراح دکوراسیون می‌تواند هنر و تخصص خود را نشان دهد. وی باید تمامی ضعف‌های فضای آشپزخانه را بپوشاند. از یک سو باید تمامی معایب و مشکلات فضا را بپوشاند و از سوی دیگر باید طراحی را به شکلی انجام دهد که بیش‌ترین کاربری را برای مالک داشته باشد.

انتخاب نوع مصالح مصرفی

به منظور ساخت بدنه کابینت بنا به سفارش مشتری از مواد مختلفی استفاده می‌شود. پانل‌های لایه‌ای، تخته‌های چوب و یا‌ ام دی اف MDF با روکش چوب، روکش ملچ، روکش بلوط، لمینیت، گل منبت، منبت، خراطی، سترون ملامینه، فرمیکا، تخته خرده چوب و… پوشانده می‌شود. برای صفحات رویه کابینت نیز با توجه به شرایط (در معرض آب قرار گرفتن، ساییدگی، حرارت، فرسایش و…) از پانل‌های مقاوم از جنس فرمیکا، سنگ، کورین، کوارتز، مارمونایت و… استفاده می‌شود. البته بهتر است که ساخت کابینت با صفحه کابینت ضد آب و یا ساخت کابینت با صفحه کابینت طرح سنگ در کنار سینک ظرفشویی انجام شود که سطح کابینت در اثر مرور زمان بد فرم و پوسیده نشود. از دیگر موارد مورد لزوم در ساخت کابینت می‌توان به لولای گازور، انواع یراق آلات (جک بلوم، فانتونی، سبد آبچکان، ریل کشو و.. )، قرنیز، رنگ پولیشی، رنگ پلی یورتان، انواع پکیج، سینک ظرفشویی و… اشاره کرد.

محاسبه اندازه برش کاری کابینت

در این مرحله از ساخت کابینت، ابتدا باید متراژ کابینت و اندازه برش‌هایی که ضخامتی یکسان دارند را مشخص کرد. مانند بدنه کابینت‌های زمینی یا دیوار. در محاسبه اندازه‌های ابعاد کابینت باید به موارد خاصی توجه کرد. در گذشته عمق یونیت کابینت‌های زمینی ۴۵ سانتی‌متر و عرض صفحات کابینت ۵۰ سانتی‌متر بود، اما از ابتدای دهه ۸۰ که یونیت‌های کابینت در ایران تولید شد، از صفحات لب گرد ۶۰ سانتی‌متری با عمق ۵۶ سانتی‌متر و ارتفاع ۷۲ سانتی‌متر استفاده شد که این ابعاد در حال حاضر به ابعاد استاندارد در ایران تبدیل شده است. عمق ۵۶ سانتی متر با احتساب ضخامت در کابینت است و خود کابینت به تنهایی عمقی حدود ۵/۵۴ دارد. کابینت‌های دیواری هم معمولا عمق ۳۰ یا ۳۵ سانتی‌متری و ارتفاعی ۷۰ تا ۹۰ سانتی‌متر دارند که البته با توجه به ابعاد آشپزخانه انتخاب می‌شود.

ابعاد استاندارد کابینت‌های زیر سینک نیز حدود ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر و کابینت گاز صفحه‌ای حدود ۹۰ سانتی‌متر محاسبه می‌شود. کابینت‌های مینی سوپر نیز حدود ۳۰ سانتی‌متر عرض و ۱۸۵ سانتی‌متر ارتفاع دارند.

اجرای برش کاری کابینت

معمولاً برش کاری در دو مرحله انجام می‌گیرد. مرحله اول خرد شدن ورقه‌ها و مرحله دوم اندازه گیری تخته‌های کابینت است. برش درب‌ها، طبقه‌های داخلی کابینت و نمای اپن، بعد از نصب کردن کابینت در آشپزخانه انجام می‌شود. هنگام اندازه گیری باید عیب‌های تخته‌ها، تابیدگی ورق، خش و لک سطوح و… برطرف شوند و ضخامت PVC در نظر گرفته شود. در این مرحله برش بدنه، پاسنگ، تاج و قطعات فیبر پشت بدنه انجام می‌شود.

لبه چسبانی کابینت

این مرحله برای زیبایی کار و محافظت از لبه‌های کابینت در برابر ضربه، آب و رطوبت انجام می‌شود.

لبه چسبانی به دو شکل ماشینی و دستی انجام می شود که مسلماً نوع ماشینی آن ظرافت و دقت بیشتری دارد. این کار معمولاً با نوار‌های چوبی و یا از جنس PVC انجام می‌گیرد. ضخامت نوار‌ها حدود ۱/. میلی‌متر تا دو میلی‌متر است. نوار‌های با ضخامت کمتر در طبقات داخل کابینت و نوار‌های با ضخامت بیشتر روی درب کابینت‌ها به کار می‌روند. البته بعد از لبه چسبانی نیز در صورت بیرون زدگی چسب از لبه‌ها باید آن‌ها را تمیز کرد. البته اگر این مرحله به صورت ماشینی انجام شود، دیگر نگرانی از این جهت وجود ندارد.

شیار زدن قطعات

شیار را برای قرار گرفتن فیبر پشت بند کار ایجاد می‌کنند. در واقع شیار را برای کابینت‌های دیواری و زمینی می‌زنند. فاصله شیار تا پشتی بدنه باید حدود ۱۷ میلی‌متر باشد. این فاصله برای نصب چوب‌های اتصال در کابینت‌های پشتی ایجاد می‌شود.

سوراخ زنی در کابینت

در مرحله سوراخ زنی، خط کشی انجام شده و سوراخ‌های اتصال بدنه، سوراخ‌های ریل کشو و سوراخ‌های زیر طبقه‌ها زده می‌شوند. در این مرحله حتماً باید دو نکته مد نظر قرار داده شود؛ فاصله سوراخ‌ها از لبه کار حدود ۵ سانتی‌متر باشد و در مرکز ضخامت تخته ایجاد گردند و سوراخ‌های ایجاد شده حتماً عمود بر تخته باشند. انجام درست این مرحله باعث سرعت دادن به مرحله مونتاژ کاری، افزایش زیبایی و دقت می‌شود.

مونتاژ کاری قطعات کابینت

بعد از انجام تمامی مراحل قبلی نوبت به مونتاژکاری می‌رسد. در این مرحله باید تمامی قطعات آماده شده را به هم وصل کرد. هنگام مونتاژ کاری باید قبل از اینکه پشت بند کار را روی فیبر ثابت کنیم، دوئیدگی کار را بگیریم تا هنگام نصب کابینت‌ها دچار مشکل نشویم. (هنگامی که در اندازه گیری کابینت‌ها بیشتر از 2 میلی‌متر خطا وجود داشته باشد، اصطلاحا به آن دوئیده می‌گویند. دوئیدگی یکی از اشکالات مهم در ساخت کابینت و تولیدات چوبی است که باید در مرحله ساخت به آن دقت شود. در غیر این صورت در مراحل بعدی ساخت کابینت، نصاب دچار مشکل می‌شود.)

انجام مراحل بالا در عین سادگی نیاز به تخصص، تبحر و مهارت فراوان دارد. در واقع نمی‌توان کار ساخت کابینت را به دست افراد غیرحرفه‌ای و مبتدی سپرد.

اگر به دنبال طراحی کابینت لوکس و انواع کابینت مدرن هستید، ما در مجموعۀ طراحی داخلی و دکوراسیون نیکاس در کنار شما هستیم. کارشناسان متبحر و مجرب نیکاس با سال‌ها تجربه و سابقه در زمینه طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه، ساخت کمد، ساخت درب همواره آماده ارائه خدمات به شما مشتریان عزیز هستند.

مرحله نصب کابینت آشپزخانه

مرحله نصب کابینت نیز به مراحل دیگری تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

  • علامت‌گذاری بر روی دیوار
  • نصب اتصالات روی دیوار
  • نصب کابینت
  • اندازه‌گیری درب‌ها نمای اپن و طبقات کابینت‌ها
  • برش‌کاری و لبه چسبانی
  • لوله‌گذاری درب‌ها
  • نصب درب دستگیره نمای اپن و طبقات کابینت‌ها

علامت‌گذاری روی دیوار

علامت‌گذاری روی دیوار از مهم‌ترین مراحل ساخت کابینت است، چرا که در این مرحله مواردی مانند تراز بودن خط‌های ترسیمی و خط کشی انجام می‌شود. در صورت بی‌دقتی در انجام این مرحله، معایب کلی در ساخت کابینت ایجاد می‌شود.

نصب اتصالات بر روی دیوار

به منظور نصب کابینت روی دیوار باید اتصالات محکمی وجود داشته باشد. در سال‌ها اخیر اتصالات گوناگونی تولید و روانه بازار شده‌اند، اما بهترین آن‌ها اتصال‌های ۴۵ است که می‌توان با چوب یا فلز انجام داد.

در اتصال چوبی، تخته چوبی با مقطع ۱۶ در ۸۰ میلی‌متر و طول مورد نظر انتخاب می‌شود و با برش ۴۵ در جهت طولی تخته به دو نیم تقسیم می‌شود. یکی از آن‌ها بر خط‌های اندازه‌گذاری شده و دیگری روی کابینت نصب می‌شود. با این روش اتصال، کابینت با دقت و سرعت زیادی نصب شده و البته بار زیادی را نیز تحمل می‌کند.

نصب کابینت

بعد از نصب اتصالات ابتدا کابینت‌های زمینی نصب شده و سپس توسط پیچ به هم دیگر فیکس می‌شوند.

بعد از فیکس کردن به کمک پایه‌های کابینت به صورت تراز تنظیم می‌شوند. در این مرحله نوبت به کابینت‌های دیواری می‌رسد. کابینت‌های دیواری روی دیوار نصب شده و به یکدیگر فیکس می‌شوند. بعد از نصب کابینت‌های دیواری و زمینی نوبت به نصب پاخور (پاسنگ) و تاج زیر مهتابی می‌رسد. در این مرحله صفحه کابینت‌های زمینی نصب شده و بعد از آن سینک و گاز نصب می‌شود.

اندازه‌گیری درب‌های نمای اپن و طبقات کابینت

بعد از اینکه کابینت‌ها به طور کامل روی زمین و دیوار نصب شدند، نوبت به اندازه‌گیری درب کابینت‌ها می‌رسد.

در این مرحله باید اندازه طبقات، یک یا دو سانتی‌متر کوچکتر از عمق واقعی کابینت‌ها در نظر گرفته شود. در اندازه‌گیری درب‌ها نیز این مورد باید رعایت شود و ۴ تا ۵ میلی‌متر کوچکتر از عرض واقعی درب در نظر گرفته شود. به این نکات باید برای انجام رگلاژ کاری درست دقت شود.

به عنوان مثال اگر اندازه عرض کابینت ۵۵ سانتی‌متر باشد، عرض درب 54/5 در نظر گرفته می‌شود. برای اندازه‌گیری ارتفاع درب‌های کابینت باید مانند اندازه‌گیری عرض درب‌ها عمل کنیم. با این تفاوت که ارتفاع درب‌های دیواری و زمینی باید ثابت باشد. درب‌های کابینت‌ها را می‌توان از جنس کابینت روکش چوب، پلی یورتان، ‌ام دی اف و مواد ضد آب تهیه کرد.

برش کاری و لبه چسبانی

بعد از اندازه‌گیری درب‌ها نوبت به برشکاری و لبه چسبانی می‌رسد. ابتدا تمامی درب‌ها با ابعاد اندازه‌گیری شده برش‌زده می‌شوند و سپس بعد از اتمام برش‌کاری با PVC لبه چسبانی می‌شوند. در این مرحله از نوار‌های PVC با ضخامت یک تا دو میلی‌متر استفاده می‌شود. برای لبه چسبانی طبقات می‌توان از نوار‌های با ضخامت ۱/۰ میلی متر استفاده کرد. بعد از لبه چسبانی باید لبه‌ها به طور کامل تمیز شوند.

نصب لولا بر درب کابینت

بعد از اینکه درب‌ها برش کار و لبه چسبانی شدند، باید با کمک دریل و مته گازور محل قرار گرفتن لولای گازور روی درب مشخص شود. بعد از انجام این مرحله لولا‌های درب‌ها نصب می‌شوند. محل ایجاد لولای گازور از لبه درب تا مرکز مته باید حدود ۲۲ تا ۲۴ میلی‌متر فاصله داشته باشد. هنگام نصب لولا‌ها باید به موازی بودن آن‌ها با لبه درب به طور کامل دقت کرد. قبل از اقدام به نصب لولا‌ها ابتدا باید سطح درب‌ها مشخص شود. این کار کمک می‌کند که از درب‌های ایراد دار در کار استفاده نشود.

نصب درب، دستگیره کابینت

پس از لولا‌گذاری، درب‌ها روی طبقات کابینت نصب و جایگذاری می‌شوند. بعد از این مرحله نیز درب‌ها با فاصله منظم و یکنواخت نسبت به یکدیگر تنظیم شده و یا به اصطلاح رگلاژ کاری می‌شوند. این آخرین مرحله از ساخت کابینت است که البته بعد از آن باید تمیز کاری کابینت‌ها صورت بگیرد.

ساخت کابینت در معماری داخلی و یا باز‌سازی همانند اجرای دکوراسیون داخلی، نیازمند مهارت و تجربه کافی در این زمینه است.

بدون داشتن تخصص در زمینه طراحی دکوراسیون داخلی و ساخت و طراحی کابینت آشپزخانه نمی‌توان انتظار داشت که آشپزخانه و یا فضای خانه‌ای بی‌عیب و نقص داشته باشید.

اگر به دنبال بازسازی آشپزخانه و یا طراحی و ساخت کابینت‌ام دی اف، ساخت کانتر آشپزخانه، ساخت کمد و انواع درب هستید، می‌توانید به کارشناسان خبره ما در گروه طراحیِ نیکاس اعتماد کنید.

تیم متخصصین معمار و تکنسین‌های با سابقه نیکاس، با اعمال سلیقه شما در طراحی و ساخت کابینت نئوکلاسیک و هم‌چنین استفاده از دانش و تخصص به روز، همواره آماده ارائه خدمات در زمینه طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه هستند.

نکات فنی و حفاظتی بعد از ساخت کابینت آشپزخانه هایگلاس و انواع کابینت‌ها

  • مراقب باشید که درب‌های کابینت را بیش از حد باز نکنید و یا هنگام بستن، آن‌ها را محکم به هم نکوبانید. این کار باعث افتادگی و کجی درب‌ها می‌شود که البته باید رگلاژ و تعمیر شوند. خصوصا اگر از درب کابینت ابزاردار استفاده کرده باشید.
  • دسته درب‌های کابینت را بیش از حد نکشید. برای جلوگیری از این کار می‌توانید از کابینت دستگیره مخفی استفاده کنید.
  •  از لولا‌های متناسب با وزن در استفاده کنید. چرا که اگر لولا‌ها توان مقاومت در برابر سنگینی درب را نداشته باشند، دچار افتادگی‌ می‌شوند.
  • از یراق‌آلات و ریل‌های مناسب برای کابینت‌ها استفاده کنید و در این مورد نگران قیمت کابینت نباشید. چرا که روان حرکت کردن کشو‌های کابینت از جمله موارد مهم در اجرای بی‌عیب و نقص کابینت‌ها است.
  • در صورت راحت خارج نشدن کشو‌ها و یا به اصطلاح گیر کردن کشو‌های کابینت، تمامی محتویات کشو را خارج نموده و تمامی پیچ‌های ریل‌های متصل به بدنه را بررسی کنید. در صورت خارج شدن پیچ آن را جا انداخته و کشو را سر جای خود بگذارید.
  • سعی کنید که پایه‌های فلزی برای پایین کابینت‌ها استفاده کنید، چرا که پایه‌های فلزی توان زیادی برای تحمل وزن کابینت‌ها دارند.
  • اگر پیچی را مشاهده کردید که از جای خود خارج شده، حتماً آن را سر جای خود قرار دهید. چرا که با شل شدن پیچ‌ها، درب‌های کابینت به خوبی جفت نمی‌شوند.
  • از قرنیز‌های فلزی و نوار‌های لب چسبان مناسب استفاده کنید. نوار‌های لب چسبان برای پوشاندن لبه‌های خام نئوپان‌های‌ ام دی اف به کار می‌روند. زرد شدن نوار‌ها نشانه سوخته شدن و البته افتادن آن‌ها بعد از مدت کوتاهی است. به منظور جلوگیری از کنده شدن نوار‌ها، می‌توانید از  ABS (نوار لبه کابینت) استفاده کنید.
  • بعد از نصب کابینت‌ها هر از چند مدتی، قید‌های کابینت (محل وصل کابینت‌ها) را بررسی کنید که ترک نخورده باشند. در صورت ترک داشتن قید‌ها، به مرور این ترک‌ها بیشتر شده و ممکن است که کابینت‌ها به کلی ر‌ها شده و یا طبقات آن کنده شوند.
  • اگر به جنس کابینت روکش چوب روی دیوار شک دارید و نمی‌دانید که از نئوپان و یا‌ ام دی اف ساخته شده است، اتو را داغ کرده و آن را روی نوار‌های کشیده شده روی کابینت بگذارید. هنگام بلند شدن نوار‌ها می‌توانید جنس کابینت را تشخیص دهید.
  • در ساخت کابینت آشپزخانه MDF و یا ساخت کابینت آشپزخانه ممبران، هایگلاس و یا هر نوع دیگری از کابینت، باید صفحه کابینت به سقف کابینت زمینی پیچ شده باشد. در بعضی از مواردی که ساخت کابینت به عهده افراد غیر متخصص گذاشته می‌شود، سقف کابینت‌ها را با چسب می‌چسبانند. این کار غیر اصولی و کاملاً دور از رعایت نکات فنی است. چرا که در صورت مشکل برای صفحه رویی کل کابینت زمینی باید برداشته شود.
  • مراقب باشید که در تهیه ابزار آلات و مصالح مورد نیاز در طراحی کابینت، کیفیت را فدای قیمت ساخت کابینت نکنید. چرا که بعد از مدت زمان کوتاهی ناگزیر به عوض کردن کابینت می‌شوید.

نکات حفاظتی در نگهداری و مراقبت از کابینت روکش چوب

  • از گذاشتن وسایل سنگین به مدت طولانی در طبقه‌های کابینت پرهیز کنید. چرا که مقاومت عمود بر سطح کابینت کم است و ممکن است که صفحه کابینت شکسته شود.
  • کابینت‌ها را به اندازه متعادل پر کنید. چرا که با گذشت زمان، تخته‌های طبقات کابینت کش آمده و قوس پیدا می‌کنند.
  •  
  • از چسب‌های آب‌بندی برای دور سینک استفاده کنید. هر چند بهتر است که برای زیر سینک از کابینت ضد آب استفاده کنید.
  • اگر از گازهای توکار استفاده می‌کنید، حتماً لبه آن را با صفحه رویی کابینت مماس کنید و از چسب آب‌بندی دورتادور آن استفاده کنید.
  • اگر قرنیز‌های کابینت شکسته شده و یا کنده شده، حتما آن را تعویض کنید. چرا در صورت نفوذ آب به درون لایه‌ها، کابینت باد می‌کند (متورم می‌شود).
  • قسمت زیرین کابینت خود را هر چند وقت یکبار تمیز کنید تا محل تجمع مورچه و سوسک نشود. چرا که مورچه به بافت چوب آسیب می‌رساند.
  • از نشستن و پریدن روی کابینت خودداری کنید. چرا که فشار و سنگینی بیش از حد باعث شکستن کابینت می‌شود.
  • هرگز کابینت‌ ام دی اف، کابینت چوبی و یا هایگلاس خود را با آب نشویید.
  • از آنجایی که کف کشو‌های کابینت آشپزخانه، فیبر است، از گذاشتن وسایل سنگین در آن‌ها خودداری کنید.
  • از قرار دادن وسایل خیس در کشو‌ها خودداری کنید. چرا که فیبر ضد آب نیست و سریعا خراب می‌شود، اما در صورتی‌که اهل رعایت کردن این نکات نیستید، می‌توانید سفارش ساخت کابینت پولیشی ضد آب بدهید.
  • در صورت آسیب دیدن و یا کنده شدن صفحه کابینت و یا روکش، حتما سریعا آن را عوض کنید. چرا که باعث نفوذ آب و باد کردن و خراب شدن کابینت می‌شود.
  • در صورت ایجاد لک روی صفحه کابینت و پاک نشدن آن می‌توانید از کمی تینر استفاده کنید. تینر را با دستمالی نخی روی لک بکشید.
  • در صورتی‌که از کابینت ضد آب برای اطراف سینک و زیر سینک استفاده نکرده‌اید، هر از چند بار کابینت زیر سینک را بررسی کنید تا چکه نکند.
  • اگر کابینت چوبی و یا کابینت روکش چوب دارید، برای استحکام و سالم ماندن، هر چند وقت یکبار آن را واکس بزنید.

کابینت‌ها نقش مهمی در طراحی دکوراسیون داخلی خانه، بخصوص آشپزخانه، ایفا می‌کنند. جدا از زیبایی که به فضا می‌بخشند، کابینت‌ها کارایی بهتری نیز در فضای آشپزخانه ایجاد می‌کنند. به همین جهت طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه اهمیت ویژه‌ای دارد. طراحی کابینت باید مطابق با نوع و مقدار فضای در دسترس و همچنین هماهنگ با سایر مصالح به کار رفته در آشپزخانه باشد. البته انتخاب مدل کانتر آشپزخانه با در نظر گرفتن متراژ کابینت و همچنین مدل کابینت‌ها نیز، یکی از مراحل مهم اجرای کابینت است که باید به شکل کاملاً حرفه‌ای و تخصصی انجام شود. انتخاب متناسب جنس کابینت‌ها، رنگ، مدل، ابعاد، شکل، نحوه و محل قرار گرفتن سینک و هود و… همه و همه جز ریزه‌کاری‌های یک طراحی کابینت حرفه‌ای به شمار ‌می‌روند.

نمونه کارهای طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه

ساخت کابینت آشپزخانه چگونه صورت می‌گیرد؟

به طور کلی ساخت کابینت شامل دو مرحله اصلی می‌شود: مرحله اول طراحی و ساخت کابینت و مرحله دوم نصب و اجرای کابینت در آشپزخانه.

مرحله طراحی و ساخت کابینت

به طور کلی مرحله طراحی و ساخت کابینت شامل موارد زیر هستند:

  • طرح اولیه (پیش طرح)
  • اندازه‌برداری برای اجرای طراحی و ساخت دقیق
  • طراحی
  • انتخاب نوع جنس کابینت و اقلام جانبی
  • محاسبه اندازه‌های برش کاری
  • اجرای برش کاری
  • عملیات لبه چسبانی
  • شیار زدن
  • سوراخ زنی
  • مونتاژ کاری و در آخر حمل و نقل کابینت

 

1. طرح اولیه (پیش طرح)

پیش طراحی کابینت آشپزخانه معمولاً برای نشان دادن چشم اندازی از نتیجه کار برای مشتری  ارائه می‌شود. در واقع طراح دکوراسیون داخلی، از این طریق توضیحاتی در مورد فضای کلی و چگونگی قرار گرفتن کابینت‌ها می‌دهد و سلیقه و نظرات مشتری را در طرح اصلی پیاده می‌کند.

2. اندازه‌برداری برای اجرای کابینت

در این مرحله طراح کابینت باید از فضای موجود برای آشپزخانه دیدن کند. در واقع مکان‌هایی که باید کابینت برای آن‌ها ساخته شود را مشخص کرده و می‌کوشد که در اندازه‌گیری و جایگذاری مواردی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، ظرفشویی، هود و گاز به دقت عمل کند.

مثلاً برای تعیین محل گاز آشپزخانه، ابتدا نوع اجاق گاز را مشخص کرده و سپس مطابق با آن فضای مناسب را به اجاق گاز اختصاص می‌دهد. اگر گاز آشپزخانه از نوع صفحه‌ای است، صرفاً مقدار فضایی از سطح کابینت برای قرار دادن آن مشخص می‌شود و محیط زیر آن را به ساخت کابینت اختصاص می‌دهد.

اگر اجاق گاز از نوع اجاق‌های معمولی فردار باشد، به اندازه ۹۰سانتی‌متر جای خالی گذاشته می‌شود. محل قرار‌گیری اجاق باید با توجه به انشعابات لوله گاز و دودکش هود و برق مشخص شود. با توجه به نوع هود انتخاب شده، مشخص می‌شود که هود نیاز به کابینت دارد یا خیر. مقدار فضای لازم برای نصب هود از ۶۰سانتی‌متر تا ۹۰سانتی‌متر متغیر است. محل نصب لباسشویی با توجه به انشعابات لوله آب مشخص می‌گردد و فضایی به اندازه ۶۰ سانتی‌متر خالی گذاشته می‌شود. برای ظرف‌شویی نیز به اندازه لباسشویی فضا در نظر گرفته می‌شود. بعد از مشخص شدن جای یخچال، فضایی به ابعاد ۹۵ در ۱۸۰ سانتی‌متر به آن اختصاص داده می‌شود. تعیین محل سینک ظرفشویی نیز متناسب با انشعابات لوله انجام شده و بسته به مدل سینک، فضایی به ابعاد۶۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر به آن اختصاص داده می‌شود. سایر مکان‌های باقیمانده به اجرای کابینت‌ها، سوپرمارکت، کشو‌ها مطابق با طراحی مدرن یا طراحی مینیمال اختصاص داده می‌شوند.

طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه پروژه نیکاس
طراحی آشپزخانه و ساخت کابینت، پروژه ونک، طراحی و اجرا: نیکاس

3. طراحی کابینت

در این مرحله از ساخت کابینت آشپزخانه مدرن با توجه به اندازه‌های گرفته شده، طرح اولیه به صورت دستی و یا با رایانه با کمک برنامه‌های Dmax، Catia3 ‌اجرا می‌شود. در طراحی آشپزخانه مواردی مانند طرح کابینت، رنگ کابینت آشپزخانه، نورپردازی، کانتر آشپزخانه یا جایگاه میز و صندلی، گل و گیاه و… در نظر گرفته می‌شود.

در طراحی اولیه با توجه به فضایی که در آشپزخانه وجود دارد، نوع چیدمان کابینت آشپزخانه، مانند کابینت آشپزخانه U شکل، کابینت آشپزخانه L شکل، کابینت آشپزخانه خطی و یا کابینت آشپزخانه موازی مشخص می‌شود. آنچه در طراحی کابینت آشپزخانه اهمیت ویژه دارد، کاربردی بودن این طراحی است. یعنی کابینت‌ها باید طوری در نظر گرفته شوند که دسترسی به وسایل در کوتاه‌ترین زمان مقدور باشد. برای این کار باید اصل مثلث آشپزخانه در نظر گرفته شود. 

به بیان ساده‌تر سه راس مثلث جای یخچال، سینک و گاز در طراحی کابینت را نشان می‌دهند که هر کدام محل دپوی (ذخیره) مواد اولیه، محل آماده‌سازی و نهایتا عملیات پخت‌و‌پز مواد است. از آنجایی که کاربری آشپزخانه حول این سه اصل مهم می‌چرخد، نزدیکی آن‌ها به یکدیگر باعث تسهیل کار‌ها خواهد شد.

بعد از مشخص کردن مثلث درونی فضای آشپزخانه، طراح کابینت با توجه به فضای موجود، سبک زندگی مالک، سفارش مشتری و بودجه مورد نظر پیش طرح اولیه خود را ارائه می‌کند. در واقع این مرحله جایی است که یک معمار یا طراح دکوراسیون می‌تواند هنر و تخصص خود را نشان دهد. وی باید تمامی ضعف‌های فضای آشپزخانه را بپوشاند. از یک سو باید تمامی معایب و مشکلات فضا را بپوشاند و از سوی دیگر باید طراحی را به شکلی انجام دهد که بیش‌ترین کاربری را برای مالک داشته باشد.

4. انتخاب جنس کابینت و اقلام جانبی 

به منظور ساخت بدنه کابینت بنا به سفارش مشتری از مواد مختلفی استفاده می‌شود. پانل‌های لایه‌ای، تخته‌های چوب و یا‌ ام دی اف MDF با روکش چوب، روکش ملچ، روکش بلوط، لمینیت، گل منبت، منبت، خراطی، سترون ملامینه، فرمیکا، تخته خرده چوب و… از جمله گزینه‌هایی هستند که برای طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه مورد استفاده قرار می‎گیرند

برای صفحات رویه کابینت نیز با توجه به شرایط (در معرض آب قرار گرفتن، ساییدگی، حرارت، فرسایش و…) از پانل‌های مقاوم از جنس فرمیکا، سنگ، کورین، کوارتز، مارمونایت و… استفاده می‌شود. البته بهتر است که ساخت کابینت با صفحه کابینت ضد آب و یا ساخت کابینت با صفحه کابینت طرح سنگ در کنار سینک ظرفشویی انجام شود که سطح کابینت در اثر مرور زمان بد فرم و پوسیده نشود. از دیگر موارد مورد لزوم در ساخت کابینت می‌توان به لولای گازور، انواع یراق آلات (جک بلوم، فانتونی، سبد آبچکان، ریل کشو و.. )، قرنیز، رنگ پولیشی، رنگ پلی یورتان، انواع پکیج، سینک ظرفشویی و… اشاره کرد. در انتخاب تمامی این اقلام مشاوره لازم به مشتری داده می‌شود تا بهترین انتخاب را با توجه به دکوراسیون و شرایط آشپزخانه خود داشته باشد. 

پروژۀ بلوار فرامرز مشهد؛ طراحی و ساخت آشپزخانه و کابینت کلاسیک چوب
پروژۀ بلوار فرامرز مشهد؛ طراحی و ساخت آشپزخانه و کابینت کلاسیک چوب – اجرا: نیکاس

5. محاسبه اندازه برش کاری کابینت

در این مرحله از طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه، ابتدا باید متراژ کابینت و اندازه برش‌هایی که ضخامتی یکسان دارند را مشخص کرد. مانند بدنه کابینت‌های زمینی یا دیوار. در محاسبه اندازه‌های ابعاد کابینت باید به موارد خاصی توجه کرد. در گذشته عمق یونیت کابینت‌های زمینی ۴۵ سانتی‌متر و عرض صفحات کابینت ۵۰ سانتی‌متر بود، اما از ابتدای دهه ۸۰ که یونیت‌های کابینت در ایران تولید شد، از صفحات لب گرد ۶۰ سانتی‌متری با عمق ۵۶ سانتی‌متر و ارتفاع ۷۲ سانتی‌متر استفاده شد که این ابعاد در حال حاضر به ابعاد استاندارد در ایران تبدیل شده است. عمق ۵۶ سانتی متر با احتساب ضخامت در کابینت است و خود کابینت به تنهایی عمقی حدود 54.5 دارد. کابینت‌های دیواری هم معمولا عمق ۳۰ یا ۳۵ سانتی‌متری و ارتفاعی ۷۰ تا ۹۰ سانتی‌متر دارند که البته با توجه به ابعاد آشپزخانه انتخاب می‌شود.

ابعاد استاندارد کابینت‌های زیر سینک نیز حدود ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر و کابینت گاز صفحه‌ای حدود ۹۰ سانتی‌متر محاسبه می‌شود. کابینت‌های مینی سوپر نیز حدود ۳۰ سانتی‌متر عرض و ۱۸۵ سانتی‌متر ارتفاع دارند.

6. اجرای برش کاری کابینت

معمولاً برش کاری در دو مرحله انجام می‌گیرد. مرحله اول خرد شدن ورقه‌ها و مرحله دوم اندازه گیری تخته‌های کابینت. برش درب‌ها، طبقه‌های داخلی کابینت و نمای اپن، بعد از نصب کردن کابینت در آشپزخانه انجام می‌شود. هنگام اندازه گیری باید عیب‌های تخته‌ها، تابیدگی ورق، خش و لک سطوح و… برطرف شوند و ضخامت PVC در نظر گرفته شود. در این مرحله برش بدنه، پاسنگ، تاج و قطعات فیبر پشت بدنه انجام می‌شود.

7. لبه چسبانی کابینت

این مرحله برای زیبایی کار و محافظت از لبه‌های کابینت در برابر ضربه، آب و رطوبت انجام می‌شود.

لبه چسبانی به دو شکل ماشینی و دستی انجام می شود که مسلماً نوع ماشینی آن ظرافت و دقت بیشتری دارد. این کار معمولاً با نوار‌های چوبی و یا از جنس PVC انجام می‌گیرد. ضخامت نوار‌ها حدود ۱/. میلی‌متر تا دو میلی‌متر است. نوار‌های با ضخامت کمتر در طبقات داخل کابینت و نوار‌های با ضخامت بیشتر روی درب کابینت‌ها به کار می‌روند. البته بعد از لبه چسبانی نیز در صورت بیرون زدگی چسب از لبه‌ها باید آن‌ها را تمیز کرد. البته اگر این مرحله به صورت ماشینی انجام شود، دیگر نگرانی از این جهت وجود ندارد.

8. شیار زدن قطعات

شیار را برای قرار گرفتن فیبر پشت بند کار ایجاد می‌کنند. در واقع شیار را برای کابینت‌های دیواری و زمینی می‌زنند. فاصله شیار تا پشتی بدنه باید حدود ۱۷ میلی‌متر باشد. این فاصله برای نصب چوب‌های اتصال در کابینت‌های پشتی ایجاد می‌شود.

9. سوراخ زنی در کابینت

در مرحله سوراخ زنی، خط کشی انجام شده و سوراخ‌های اتصال بدنه، سوراخ‌های ریل کشو و سوراخ‌های زیر طبقه‌ها زده می‌شوند. در این مرحله حتماً باید دو نکته مد نظر قرار داده شود؛ فاصله سوراخ‌ها از لبه کار حدود ۵ سانتی‌متر باشد و در مرکز ضخامت تخته ایجاد گردند و سوراخ‌های ایجاد شده حتماً عمود بر تخته باشند. انجام درست این مرحله باعث سرعت دادن به مرحله مونتاژ کاری، افزایش زیبایی و دقت می‌شود.

10. مونتاژ کاری قطعات کابینت

بعد از انجام تمامی مراحل قبلی نوبت به مونتاژکاری می‌رسد. در این مرحله باید تمامی قطعات آماده شده را به هم وصل کرد. هنگام مونتاژ کاری باید قبل از اینکه پشت بند کار را روی فیبر ثابت کنیم، دوئیدگی کار را بگیریم تا هنگام نصب کابینت‌ها دچار مشکل نشویم. (هنگامی که در اندازه گیری کابینت‌ها بیشتر از 2 میلی‌متر خطا وجود داشته باشد، اصطلاحا به آن دوئیده می‌گویند. دوئیدگی یکی از اشکالات مهم در ساخت کابینت و تولیدات چوبی است که باید در مرحله ساخت به آن دقت شود. در غیر این صورت در مراحل بعدی ساخت کابینت، نصاب دچار مشکل می‌شود.)

انجام مراحل بالا در عین سادگی نیاز به تخصص، تبحر و مهارت فراوان دارد. در واقع نمی‌توان کار ساخت کابینت را به دست افراد غیرحرفه‌ای و مبتدی سپرد.

اگر به دنبال طراحی کابینت لوکس و انواع کابینت مدرن هستید، ما در مجموعۀ طراحی داخلی و دکوراسیون نیکاس در کنار شما هستیم. کارشناسان متبحر و مجرب نیکاس با سال‌ها تجربه و سابقه در زمینه طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه، ساخت کمد، ساخت درب همواره آماده ارائه خدمات به شما مشتریان عزیز هستند.

مرحله نصب کابینت آشپزخانه

مرحله نصب کابینت نیز به مراحل دیگری تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

  • علامت‌گذاری بر روی دیوار
  • نصب اتصالات روی دیوار
  • نصب کابینت
  • اندازه‌گیری درب‌ها نمای اپن و طبقات کابینت‌ها
  • برش‌کاری و لبه چسبانی
  • لوله‌گذاری درب‌ها
  • نصب درب دستگیره نمای اپن و طبقات کابینت‌ها

علامت‌گذاری روی دیوار

علامت‌گذاری روی دیوار از مهم‌ترین مراحل ساخت کابینت است، چرا که در این مرحله مواردی مانند تراز بودن خط‌های ترسیمی و خط کشی انجام می‌شود. در صورت بی‌دقتی در انجام این مرحله، معایب کلی در ساخت کابینت ایجاد می‌شود.

نصب اتصالات بر روی دیوار

به منظور نصب کابینت روی دیوار باید اتصالات محکمی وجود داشته باشد. در سال‌ها اخیر اتصالات گوناگونی تولید و روانه بازار شده‌اند، اما بهترین آن‌ها اتصال‌های ۴۵ است که می‌توان با چوب یا فلز انجام داد.

در اتصال چوبی، تخته چوبی با مقطع ۱۶ در ۸۰ میلی‌متر و طول مورد نظر انتخاب می‌شود و با برش ۴۵ در جهت طولی تخته به دو نیم تقسیم می‌شود. یکی از آن‌ها بر خط‌های اندازه‌گذاری شده و دیگری روی کابینت نصب می‌شود. با این روش اتصال، کابینت با دقت و سرعت زیادی نصب شده و البته بار زیادی را نیز تحمل می‌کند.

نصب کابینت

بعد از نصب اتصالات ابتدا کابینت‌های زمینی نصب شده و سپس توسط پیچ به هم دیگر فیکس می‌شوند.

بعد از فیکس کردن به کمک پایه‌های کابینت به صورت تراز تنظیم می‌شوند. در این مرحله نوبت به کابینت‌های دیواری می‌رسد. کابینت‌های دیواری روی دیوار نصب شده و به یکدیگر فیکس می‌شوند. بعد از نصب کابینت‌های دیواری و زمینی نوبت به نصب پاخور (پاسنگ) و تاج زیر مهتابی می‌رسد. در این مرحله صفحه کابینت‌های زمینی نصب شده و بعد از آن سینک و گاز نصب می‌شود.

اندازه‌گیری درب‌های نمای اپن و طبقات کابینت

بعد از اینکه کابینت‌ها به طور کامل روی زمین و دیوار نصب شدند، نوبت به اندازه‌گیری درب کابینت‌ها می‌رسد.

در این مرحله باید اندازه طبقات، یک یا دو سانتی‌متر کوچکتر از عمق واقعی کابینت‌ها در نظر گرفته شود. در اندازه‌گیری درب‌ها نیز این مورد باید رعایت شود و ۴ تا ۵ میلی‌متر کوچکتر از عرض واقعی درب در نظر گرفته شود. به این نکات باید برای انجام رگلاژ کاری درست دقت شود.

به عنوان مثال اگر اندازه عرض کابینت ۵۵ سانتی‌متر باشد، عرض درب 54/5 در نظر گرفته می‌شود. برای اندازه‌گیری ارتفاع درب‌های کابینت باید مانند اندازه‌گیری عرض درب‌ها عمل کنیم. با این تفاوت که ارتفاع درب‌های دیواری و زمینی باید ثابت باشد. درب‌های کابینت‌ها را می‌توان از جنس کابینت روکش چوب، پلی یورتان، ‌ام دی اف و مواد ضد آب تهیه کرد.

برش کاری و لبه چسبانی

بعد از اندازه‌گیری درب‌ها نوبت به برشکاری و لبه چسبانی می‌رسد. ابتدا تمامی درب‌ها با ابعاد اندازه‌گیری شده برش‌زده می‌شوند و سپس بعد از اتمام برش‌کاری با PVC لبه چسبانی می‌شوند. در این مرحله از نوار‌های PVC با ضخامت یک تا دو میلی‌متر استفاده می‌شود. برای لبه چسبانی طبقات می‌توان از نوار‌های با ضخامت ۱/۰ میلی متر استفاده کرد. بعد از لبه چسبانی باید لبه‌ها به طور کامل تمیز شوند.

نصب لولا بر درب کابینت

بعد از اینکه درب‌ها برش کار و لبه چسبانی شدند، باید با کمک دریل و مته گازور محل قرار گرفتن لولای گازور روی درب مشخص شود. بعد از انجام این مرحله لولا‌های درب‌ها نصب می‌شوند. محل ایجاد لولای گازور از لبه درب تا مرکز مته باید حدود ۲۲ تا ۲۴ میلی‌متر فاصله داشته باشد. هنگام نصب لولا‌ها باید به موازی بودن آن‌ها با لبه درب به طور کامل دقت کرد. قبل از اقدام به نصب لولا‌ها ابتدا باید سطح درب‌ها مشخص شود. این کار کمک می‌کند که از درب‌های ایراد دار در کار استفاده نشود.

نصب درب، دستگیره کابینت

پس از لولا‌گذاری، درب‌ها روی طبقات کابینت نصب و جایگذاری می‌شوند. بعد از این مرحله نیز درب‌ها با فاصله منظم و یکنواخت نسبت به یکدیگر تنظیم شده و یا به اصطلاح رگلاژ کاری می‌شوند. این آخرین مرحله از ساخت کابینت است که البته بعد از آن باید تمیز کاری کابینت‌ها صورت بگیرد.

ساخت کابینت در معماری داخلی و یا باز‌سازی همانند اجرای دکوراسیون داخلی، نیازمند مهارت و تجربه کافی در این زمینه است.

بدون داشتن تخصص در زمینه طراحی دکوراسیون داخلی و ساخت و طراحی کابینت آشپزخانه نمی‌توان انتظار داشت که آشپزخانه و یا فضای خانه‌ای بی‌عیب و نقص داشته باشید.

اگر به دنبال بازسازی آشپزخانه و یا طراحی و ساخت کابینت‌ام دی اف، ساخت کانتر آشپزخانه، ساخت کمد و انواع درب هستید، می‌توانید به کارشناسان خبره ما در گروه طراحیِ نیکاس اعتماد کنید.

تیم متخصصین معمار و تکنسین‌های با سابقه نیکاس، با اعمال سلیقه شما در طراحی و ساخت کابینت نئوکلاسیک و هم‌چنین استفاده از دانش و تخصص به روز، همواره آماده ارائه خدمات در زمینه طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه هستند.